Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną w sosie grzybowo - bazyliowym

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną w sosie grzybowo - bazyliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto na pierogi

  • mąka pszenna

    350 g
  • gorąca woda

    125 ml
  • olej

    1/4 szkl
  • sól

    szczypta

farsz

  • mięso wołowe/ugotowane/

    200 g
  • mięso wieprzowe ugotowane

    250 g
  • kapusta kiszona

    200 g
  • cebula biała

    3 szt
  • płatki pomidorów

    szczypta
  • sól

    szczypta
  • bazylia

    szczypta
  • czosnek granulowany

    szczypta
  • oregano

    szczypta
  • cebula

    szczypta
  • pietruszka

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
  • olej

    szczypta

sos

  • mrożone grzyby

    1 szkl
  • śmietana 30%

    200 ml
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    5 listków
  • woda

    3/4 szkl
  • sól

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.

2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się lekko zezłoci, dodajemy odsączoną z nadmiaru wody kapustę kiszoną i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy.

3. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy najpierw mięso, a później cebulkę z kapustą. Masę mięsną doprawiamy do smaku ziołami.

4. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

5. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.

6. Grzybki mrożone podsmażamy na maśle. Gdy zaczną się rozmrażać, podlewamy je wodą i dusimy ok 10 minut.. Słodką śmietankę mieszamy z mąką i przez sitko dolewamy go grzybów. Świeżą bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

7. Pierogi podajemy polane sosem grzybowo - bazyliowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beatris

18.03.2015 15:35
I ja mam ochotę na te pierożki:)

nogawkuchni

18.03.2015 14:52
Oj zjadłoby się takich rewelacyjnych pierogów z takim pysznym farszem.

w mojej kuchni

18.03.2015 12:52
pyszne danie do zjedzenia

R'n'G Kitchen

18.03.2015 12:49
Pyszności <3 Napatrzeć się nie mogliśmy i jutro u nas też pierogowo ;)

Aleksandra/Olcia

18.03.2015 12:24
aż czuję ich zapach

Ola1young

18.03.2015 12:17
pyszne,lubie takie pierożki

wwwiolka

18.03.2015 10:56
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat