Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Tutti frutti

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
mąka 1 szkl
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
ocet 1/2 łyżki

Poncz

herbata czarna 100 ml
rum 1/2 kieliszka

Masa jabłkowa

jabłka 80 dag
galaretka agrestowa 2 op

Masa brzoskwiniowa

brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 2 op

Masa śmietanowa

śmietana 30% 250 ml
galaretka cytrynowa 1 op

Dodatkowo

czekolada mleczna 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Tutti frutti

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto Tutti frutti foto
2
Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Poncz: Herbatę mieszam z rumem. Ponczem nasączam przestudzony biszkopt.
Krok 2 - Ciasto Tutti frutti foto
3
Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody. Duszę ma małym ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję zielone galaretki.
Krok 3 - Ciasto Tutti frutti foto
4
Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt, wyrównuję.
Krok 4 - Ciasto Tutti frutti foto
5
Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto, wyrównuję. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładam na godzinę do lodówki.
Krok 5 - Ciasto Tutti frutti foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 18.03.2015 14:52
świetne ciasto
MałaMi89 18.03.2015 13:01
Super ciacho :) ja taką masę jabłkową zrobiłam 2 dni temu do sernika na zimno ;)
ania2610 18.03.2015 12:41
wspaniale wygląda!
Krystyna32 18.03.2015 09:04
wygląda pysznie
ben-ka 18.03.2015 08:53
Bardzo apetyczne i kolorowe ciasto zrobiłaś.
iziona 18.03.2015 07:59
Wyglada apetycznie i wiosennie
monika141 18.03.2015 06:58
pyszne ciasto ,wygląda super
Róża1 17.03.2015 23:45
bajecznie wygląda , aż ślinka leci :-) , zabieram przepis :-)
tytka 17.03.2015 23:36
pięknie wygląda
barbara11561 17.03.2015 23:15
świetny kawałek ciacha:)
Pietruszka 17.03.2015 23:04
wygląda przepysznie
DorotaZ 17.03.2015 21:58
Ciasto w kolorach wiosny:)
Magda60 17.03.2015 21:53
chętnie bym się na niego skusila
Ada-Gaba 17.03.2015 21:36
wygląda pysznie
Stenka 17.03.2015 21:35
kolorowo i smacznie
gosia561 17.03.2015 21:34
pięknie kolorowe
Krzysztof15 17.03.2015 21:24
super ciacho
Kolorowa 17.03.2015 21:21
Ładne warstwy ;)
monikaT83 17.03.2015 21:10
wow! cudny wypiek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak