Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z soczewicy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 4 szklanki
margaryna 1 1/2 kostki
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt.
drożdże 2 dag
sól 1 szczypta
kwaśna śmietana 1 szklanka
cukier 2 łyżeczki
mleko 2 łyżki

Składniki na farsz

cebula biała 2 szt
pieczarki 20 dag
soczewica 1/2 kg
pieprz do smaku
sól do smaku
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z soczewicy

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Drożdże utrzeć z cukrem w dwóch łyżkach ciepłego mleka i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Pierożki z soczewicy foto
2

Następnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 min.

Krok 2 - Pierożki z soczewicy foto
3
Wykonanie farszu:
Soczewicę namoczyć w wodzie przez 2 godziny i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na rumiano. Następnie połączyć z soczewicą. Wszystko razem zmielić i doprawić do smaku.
Krok 3 - Pierożki z soczewicy foto
4
Wykonanie pierożków:
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki.
Krok 4 - Pierożki z soczewicy foto
5
Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Pierożki z soczewicy foto
6
Piec 30 min w 170 stopniach.
Krok 6 - Pierożki z soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.03.2015 21:40
fajny przepis
Myszka75 17.03.2015 20:03
Bardzo podoba mi się ten pomysł. Na pewno go wypróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak