Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa babka z rodzynkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
drożdże świeże 35 g
mleko ciepłe 200 ml
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
masło 100 g
ziarenka z lasek wanilii
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa babka z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatną, puszystą i niezwykle smaczną babkę waniliową z rodzynkami. Babka idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także świetnie sprawdza się na wielkanocnym stole :)

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy* i przelewamy je do miseczki, do której dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże.

Zawartość miseczki mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże mogły
odpowiednio urosnąć.

* Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabijemy drożdże
Krok 1 - Waniliowa babka z rodzynkami foto
2
Rodzynki sparzmy wrzątkiem, a masło rozpuszczamy w rondelku - oba produkty studzimy.
Krok 2 - Waniliowa babka z rodzynkami foto
3
Do miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy cukier, szczyptę soli, 2 jajka, 1 żółtko, ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.

Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie nam odchodziło od rąk.
Krok 3 - Waniliowa babka z rodzynkami foto
4
Następnie do ciasta dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rodzynki. Po dodaniu tych składników ponownie wyrabiamy ciasto.

* Jeśli będziemy piekli babkę w tradycyjnej formie to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a jeśli w formie silikonowej to ustawiamy ją na płaskiej blaszce i tylko delikatnie smarujemy ją masełkiem.

Następnie do formy wykładamy przygotowane ciasto.

Formę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, tak aby ciasto powiększyło swoją objętość.
Krok 4 - Waniliowa babka z rodzynkami foto
5
Na koniec formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni C na około 40 minut.

* Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Waniliowa babka z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 27.03.2015 20:40
dobra na Wielkanocny stół
luna76 25.03.2015 08:38
cudownie kusząca!!!!
Ada-Gaba 24.03.2015 19:40
wygląda apetycznie
ben-ka 18.03.2015 09:04
Taka babka, to śliczna dekoracja wielkanocna.
Magdalena Rysińska 18.03.2015 07:42
Święta idą więc będzie idealna na ten okres :)
Babeczka35 17.03.2015 21:22
Super babeczka:)
Małgorzata Pin 17.03.2015 15:58
Piękna babka.
RenataZ-et 17.03.2015 15:11
bardzo apetyczna babka :)
Edith85 17.03.2015 14:54
ale piękna baba :)
gosia56 17.03.2015 12:36
super babka;)
gosia1988 17.03.2015 11:48
super Ci wyszła :)
Magula 17.03.2015 11:40
wygląda apetycznie
kloruś 17.03.2015 11:03
ależ się apetycznie prezentuje... wpraszam się na kawałek!
paulina2157 17.03.2015 10:47
ależ ona pięknie wygląda
Asik32 17.03.2015 10:35
planuję zrobić jakąś babkę na Święta i ta bardzo mi się podoba:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak