Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana cukinia z sosem greckim

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

cukinia 4 sztuki

Farsz

mięso mielone 500 gram
fasola czerwona z puszki 0,5 puszki
natka pietruszki 0,5 pęczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat

Sos

twaróg 250 gram
śmietana 18 proc 200 gram
natka pietruszki 0,5 pęczka
sól do smaku

Porada

1. Wydrążone środki cukinii możesz przyprawić i upiec. Będą stanowiły pyszny dodatek do potrawy. 2. Zamiast natki pietruszki możesz użyć świeżego koperku lub szczypiorku.

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana cukinia z sosem greckim

Kroki postępowania

1
Przygotuj wszystkie składniki. Cukinie umyj i pokrój w słupki ok. 7 cm.
Krok 1 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
2
Wydrąż gniazda nasienne cukinii, w taki sposób aby powstała rurka.
Krok 2 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
3
Rozgnieć fasolę i posiekaj pietruszkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj z mięsem. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
Krok 3 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
4
Nafaszeruj cukinię farszem i ułóż na blasze. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Krok 4 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
5
Sos:
Rozgnieć twaróg, dodaj do niego śmietanę, pietruszkę, posól i wymieszaj.
Krok 5 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
6
Upieczone cukinie serwuj z przygotowanym sosem. Smacznego !
Krok 6 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 17.03.2015 09:59
Bardzo fajny przepis.
V_kuchareczka 16.03.2015 20:22
bardzo smaczne
Lucan 16.03.2015 18:59
ciekawe podanie
Joannasz3190 16.03.2015 18:51
Musi być pyszna :)
cukiereczek 16.03.2015 18:45
pomysłowe i apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak