Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym

odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

    70 dag
  • koper włoski

    1 szt.
  • gruszka

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • cydr

    250 ml
  • rosół z kury

    250 ml
  • oliwa z oliwek

Sos chrzanowy

  • cydr

    250 ml
  • rosół z kury

    250 ml
  • chrzan tarty

    150 g

Do smaku

  • imbir mielony

  • Przyprawa do pieczeni

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym
Schab posypujemy z każdej strony przyprawą do pieczeni oraz imbirem. Następnie polewamy oliwą i wklepujemy w mięso.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym
Schab obsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190̊C na około 30 minut. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę. Na 10 minut przed wyjęciem, przykrywamy naczynie folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym
Koper włoski obieramy, wycinamy twardy środek, a pozostałą część siekamy w drobne piórka. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grubą kostkę.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym
W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony koper, a następnie 1,5 - 2 całe ząbki czosnku. Po około 2-3 minutach wlewamy ½ cydru i odparowujemy. Gdy połowa cydru odparuje, wlewamy ½ rosołu z kury. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dalej odparowujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną gruszkę i jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym
Sos chrzanowy:
Do oddzielnego garnka wlewamy ½ cydru oraz ½ rosołu z kury. Odparowujemy do połowy. Dodajemy chrzan tarty i odparowujemy, aż sos zgęstnieje.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym
Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry. Kawałki schabu układamy na koprze z gruszką i polewamy sosem chrzanowym.
Doradca Smaku
Sos możemy zagęścić wedle własnych preferencji.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat