Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z racuchów

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na racuchy

mąka pszenna 50 dag
drożdże 4 dag
tłuszcz 10 dag
jajko 4
cukier kryształ 6 łyżek
mleko 3,2% 50 ml
tłuszcz do smażenia
sól szczypta

Składniki na nadzienie /dekoracje

dżem wiśniowy
dżem z dynii
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z racuchów

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać .Drożdże z 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki rozmieszać w 1/2 szklance mleka . Zostawić na kilka minut by podrosły . potem dodajemy drożdże do mąki , dodajemy utarte jajka z cukrem oraz resztę mleka sól oraz roztopiony tłuszcz . następnie dobrze wyrabiamy ciasto aż ukarzą się pęcherzyki . Zostawiamy ciasto na około 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Torcik z racuchów  foto
2
Następnie dajemy na rozgrzaną patelnię ciasto dowolnej wielkości i smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia się z obu stron.
Krok 2 - Torcik z racuchów  foto
3
Następnie po usmażeniu racuchów przekładamy raz dżemem wiśniowym raz dżemem z dyni .
Krok 3 - Torcik z racuchów  foto
4
Wierzch Torcika posypujemy cukrem pudrem . Gotowy torcik wstawiamy do lodówki na 1 godziny przed podaniem.
Krok 4 - Torcik z racuchów  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 27.03.2015 20:32
dobry i na kolacje
Margo1 25.03.2015 07:21
Super,podoba mi się
Ola1young 16.03.2015 15:17
lubie takie,nawet bardzo ;)
jasiek 16.03.2015 12:51
fajna forma podania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak