Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka po amerykańsku

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
miód 1/2 słoiczka
bulion 1 szkl
musztarda 1 łyż
sos worcestershire 4 łyż
ocet 4 łyż
tymianek 1 łyż
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka po amerykańsku

Kroki postępowania

1
Żeberka oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części. Następnie dokładnie nacieramy solą i pieprzem.
Krok 1 - Żeberka po amerykańsku foto
2
Poszatkowaną cebulę i czosnek szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy.
Krok 2 - Żeberka po amerykańsku foto
3
Do cebuli dodajemy przecie, miód, tymianek, sos, ocet, musztardę oraz przyprawy do smaku. Mieszamy i gotujemy około 10 minut.
Krok 3 - Żeberka po amerykańsku foto
4
Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego skropionego oliwą. Polewamy sosem. Pieczemy do miękkości ok 1 1/2 godziny w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywę aby mięso się przyrumieniło.
Smacznego!
Krok 4 - Żeberka po amerykańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 07.05.2015 07:36
smaczny obiad, smaczne mięsko
olkaaa 16.03.2015 08:42
uwielbiam żeberka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak