Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsny pieróg drożdżowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 350 gram
mleko 1 szklanka
drożdże świeże 15 gram
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
masło 50 gram
olej 1 łyżka

Farsz

mięso mielone wieprzowe 200 gram
cebula 1 sztuka
jajko
ząbek czosnku
kostka rosołowa
gorąca woda 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Dodatkowo

ser żółty 70 gram
jajko do smarowania
masło 1 łyżka do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsny pieróg drożdżowy

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Po pięciu minutach dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. przykryć i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 1 - Mięsny pieróg drożdżowy foto
2
Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Mięsny pieróg drożdżowy foto
3
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 3 - Mięsny pieróg drożdżowy foto
4
Ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać szklanką kółka tak jak na pierogi.
Krok 4 - Mięsny pieróg drożdżowy foto
5
Łyżeczką nakładać farsz i trochę sera. Złożyć na pół i nie zlepiając złożyć oba końce razem i ścisnąć.
Krok 5 - Mięsny pieróg drożdżowy foto
6
Układać w natłuszczonej formie ( 26 cm), zaczynając od zewnątrz do środka formy.
Krok 6 - Mięsny pieróg drożdżowy foto
7
Ciasto przykryć na kilka minut do podrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 35 - 40 min w temp. 180*C.
Krok 7 - Mięsny pieróg drożdżowy foto
8
Po upieczeniu posmarować roztopionym masłem i na kilka minut przykryć ściereczką.
Krok 8 - Mięsny pieróg drożdżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 19.03.2015 00:18
pomysłowe i pyszne
ania2610 16.03.2015 12:03
wspaniały, pięknie wygląda!
IlonaAlbertos 15.03.2015 21:32
Świetny pomysł na coś smacznego.
Malinka 15.03.2015 21:00
Dla mnie REWELACJA!!!
wwwiolka 15.03.2015 20:59
Bardzo fajny przepis.
Magula 15.03.2015 20:22
świetny pomysł
usmiech 15.03.2015 20:14
fajny pomysł
agnieszka214 15.03.2015 20:04
kuszaco wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak