Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :)

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 900 g
groszek mrożony 200 g
serek topiony 50 g
masło 1 łyżka
mozzarella w kulce 1 szt
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
oliwa 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
pieprz do smaku
śmietana 30% 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat do smaku

Porada

Serek topiony był ziołowy, a oliwa z orzechów arachidowych :)

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :)

Kroki postępowania

1
W garnku stopić masło, dodać groszek. Podgrzewać przez kilka minut.
Krok 1 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
2
Następnie dodać serek ziołowy i przyprawy i mieszać do momentu, aż serek zupełnie się rozpuści.
Krok 2 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
3
Schab umyć, osuszyć i rozkroić w taki sposób, by powstał płat mięsa.
Krok 3 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
4
Mięso natrzeć oliwą, posypać kucharkiem i bazylia i poukładać plastry mozzarelli.
Krok 4 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
5
Następnie przełożyć groszek i mięso zwinąć.
Krok 5 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
6
Mięso obwiązać nicią i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Krok 6 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
7
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 100-110 min.
Krok 7 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
8
Zlać powstały sos i zagęścić śmietanką wymieszaną z mąką.
Krok 8 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto
9
Mięso podawać na przygotowanym sosie.
SMACZNEGO!
Krok 9 - Groszek z mozzarellą, czyli pieczony schab z "wkładką"... :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 15.03.2015 21:32
Super wygląda!
Skotka 15.03.2015 21:08
Piękne i smaczne:))
Beatris 15.03.2015 21:03
Oj tak, apetycznie przygotowane mięsko:) Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek...
Hrabina w kuchni 15.03.2015 21:01
Podoba mi się pomysł:) i pięknie wygląda.
Iwusia 15.03.2015 20:40
bardzo smaczne połączenie
fotoviderek 15.03.2015 20:14
Mięsko pierwsza klasa :)
Malinka 15.03.2015 19:38
Pieczęć??? :)))))) Mam nadzieję, że chodziło Ci o pieczeń... :)))
anemon 15.03.2015 19:34
Bardzo wiosennie wygląda Twoja pieczęć i bardzo apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak