Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy do rosołu

5.0
(612)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kto z nas pamięta jak babcia serwowała w rosole makaron własnej roboty? Najpyszniejszy jest swojski makaron własnej roboty. Zobacz jak należy zrobić ciasto na makaron i jak je przechowywać, po pokrojeniu.

Składniki:

Przepis na domowy makaron do rosołu:

mąka pszenna 2 szklanki
jaja 4 sztuki
woda ciepła 2-4 łyżki
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Porada

Zamiast 4 jajek można dodać 2 jajka + z kolejnych dwóch jajek same żółtka. Ilość mąki zależy od wielkości jajek. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to należy dodać więcej mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy do rosołu

Dzięki temu przepisowi poznasz:

- tradycyjny przepis na makaron
- najlepszy makaron do rosołu
- sposoby przechowywania pokrojonego ciasta na makaron

Przepis na makaron - kroki postępowania:

1

1. Mąkę (2 szklanki, czyli około 320 gramów) przesiać na stolnicę i wbić jajka. Dodać sól, wodę oraz olej.

Krok 1 - Makaron domowy do rosołu foto
2

2. Wyrobić ciasto na gładko, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.

Krok 2 - Makaron domowy do rosołu foto
3

3. Podzielić ciasto na cztery części i rozwałkować na grubość 1-2 mm, podsypując mąką.

Krok 3 - Makaron domowy do rosołu foto
4

4. Płat pokroić na paski szerokości 5-6 cm.

Krok 4 - Makaron domowy do rosołu foto
5

5. Podzielić każdy na połowę i kłaść jeden na drugi. Pociąć w cienkie paski.

Krok 5 - Makaron domowy do rosołu foto
6

6. Taki makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni.

Krok 6 - Makaron domowy do rosołu foto
7

7. Do osolonej, wrzącej wody wrzucić makaron i od wypłynięcia gotować dwie minuty.

Krok 7 - Makaron domowy do rosołu foto
8

8. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Krok 8 - Makaron domowy do rosołu foto
9

9. To najlepszy przepis na makaron własnej roboty. Najlepszy jest na świeżo z rosołem domowym.

Smacznego!

Krok 9 - Makaron domowy do rosołu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara 23.01.2024 19:48
Ile tego makaron wyjdzie?
Doradca Smaku 25.01.2024 07:50
Ok. 600-700 gramów ugotowanego makaronu.
Małgosia 20.01.2024 21:13
Makaron rewelacyjny dziękuję za przepis od dziś tylko taki sposób wykonania Pozdrawiam serdecznie ❤️
baba 07.01.2024 16:00
z ta sola to poszlo po bandzie. ochyda dorzuc jeszcze substancje przeciwzbrylajace i rak gotowy
B. T. J. 27.11.2023 10:12
Przepis wypróbowałam, makaron wyszedł idealny. Na 2 szklanki mąki dałam 3 jaja +1 żółtko, reszta jak w przepisie. Polecam
Runo 25.10.2020 16:32
Jakim cudem z takich proporcji może wam wyjść makaron? 4 jajka na 2 szklanki mąki i jeszcze woda.... ciasto wyszlo lepkie mokre i kompletnie nie takie jak na zdjęciu. może nie 2x250ml a chodzi o 2x250g=500g
Agnes 02.10.2022 09:30
Zrobiłam z przepisu i dałam jajka 4 całe później doczytalam ze można dać 2 jajka i 2 żółtka, musiałam dodać wiecej mąki bo moje jajka były dość duże, przepis dla mnie idealny, nic sie nie kleiło wyszlo piekne :)
Nik 19.09.2022 10:58
Ja dałam jedno całe jajko,i 3żółtka.Szybko trzeba wyrobić.Makaro się udał.
Doradca Smaku 26.10.2020 17:08
Witaj, hmmm... nie wiem co mogło pójść nie tak. Przepis jest poprawny. Jeśli chodzi o przelicznik mąki to 1 szklanka ma około 150-160 gramów mąki. Więc na przygotowanie tego makaronu należy użyć około 320 gramów mąki. Nie wiem, czy wiesz ale nie bez znaczenia jest sposób zagniatania ciasta, aby uzyskać sprężyste i jednolite. Aby uzyskać pożądany efekt ciast należy zagniatać około 15 minut lub do uzyskania zwartego ciasta. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
pestka 24.03.2015 15:41
przepyszny jest taki makaron
gosia56 16.03.2015 22:38
taki najlepszy ale już dawno nie robiłam z lenistwa
gosiag 15.03.2015 20:39
nie ma jak makaron domowy
Alex_M 15.03.2015 19:15
przydałby mi się teraz taki talerz rosołu z pysznym makaronikiem :)
Adamorek 15.03.2015 18:01
nie ma jak domowy
Renata9 15.03.2015 17:55
Domowy makaron jest najlepszy na świecie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak