Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy do rosołu
Dzięki temu przepisowi poznasz:
- tradycyjny przepis na makaron
- najlepszy makaron do rosołu
- sposoby przechowywania pokrojonego ciasta na makaron
Przepis na makaron - kroki postępowania:
1. Mąkę (2 szklanki, czyli około 320 gramów) przesiać na stolnicę i wbić jajka. Dodać sól, wodę oraz olej.
2. Wyrobić ciasto na gładko, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.
3. Podzielić ciasto na cztery części i rozwałkować na grubość 1-2 mm, podsypując mąką.
4. Płat pokroić na paski szerokości 5-6 cm.
5. Podzielić każdy na połowę i kłaść jeden na drugi. Pociąć w cienkie paski.
6. Taki makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni.
7. Do osolonej, wrzącej wody wrzucić makaron i od wypłynięcia gotować dwie minuty.
8. Odcedzić i przelać zimną wodą.
9. To najlepszy przepis na makaron własnej roboty. Najlepszy jest na świeżo z rosołem domowym.
Smacznego!