Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik amaretto

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
kakao 1/4 szklanki
kawa rozpuszczalna 2 łyzki
likier amaretto 1 łyżka
woda 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

krem

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 2 łyżki
serek mascarpone 500 g

Przybranie

płatki migdałowe

poncz

kawa rozpuszczalna 2 łyżki
likier amaretto 2 łyżki
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik amaretto

Kroki postępowania

1
Kawę zalewamy wrzącą wodą, dodajemy likier, mieszamy,studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, az sie rozpuści. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy ostudzona kawę z amaretto i mieszamy.
Pieczemy (standardowa blaszka prostokątna) w temp 170 st ok 35-40 min. Studzimy.
Krok 1 - Torcik amaretto foto
2
Kawę i likier zalewamy wrzątkiem, mieszamy.
Ostudzone ciasto należy przekroić na 4 części (rozkrawamy na pół oraz każdą połówke na pół wzdłuż dłuższego boku) i naponczować.
Krok 2 - Torcik amaretto foto
3
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
W osobnym naczyniu ucieramy mascarpone na gładko i cały czas mieszając dodajemy po łyzce ubitej śmietany.
Krok 3 - Torcik amaretto foto
4
Każdą część ciasta smarujemy masą. I zaczynamy zwijanie.
Krok 4 - Torcik amaretto foto
5
Pierwszy kawałek zwijamy jak roladę i naookoło niego przykładamy kolejne części.
Krok 5 - Torcik amaretto foto
6
Pozostałą masą smarujemy wierzch i brzegi ciasta, rzybieramy płatkami migdałowymi i chłodzimy min 3 h (najlepiej całą noc).
Krok 6 - Torcik amaretto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BeataJ 16.03.2015 16:34
Dziekuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłam. Gdy wpisywałam wszystko było ok i nie zwróciłam później uwagi na to :-)
Wiesława1 16.03.2015 11:09
Pyszny deserek
misia53 15.03.2015 21:18
wygląda wspaniale
gosiag 15.03.2015 20:42
torcik pycha
Magula 15.03.2015 20:23
wspanialy torcik
usmiech 15.03.2015 20:12
pięknie wygląda
agnieszka214 15.03.2015 20:04
bardzo fajnie wyglada
Gabi44 15.03.2015 19:27
Wkradł Ci się mały bałaganik w składnikach. Brak mascarpone,a w ponczu jest śmietana. Ciasto bardzo smaczne,podoba mi się to zwijanie.
mirosława4 15.03.2015 19:25
oryginalny pomysł na złożenie tortu , warty wypróbowania
smakoszek 15.03.2015 18:59
ale była uczta -wygląda świetnie:)
Pyszota 15.03.2015 18:58
super przepis
as28 15.03.2015 18:43
aż chce się jeśc
paulette17 15.03.2015 18:37
zjadłabym kawałek :)
Adamorek 15.03.2015 18:01
smaczny i ładny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak