Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
rzodkiewka 1 pęczek
jajko 4 sztuki
ogórek 2 sztuki
kalarepa 1 sztuka
maślanka 2 litry
kefir 0,5 litra
pieprz, sól do smaku
koperek 1 pęczek
zielona pietruszka 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinką

Botwinkę kroimy bardzo drobno i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem wegety.
Jajka gotutujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę.
Rzodkiewkę i ogórki kroimy w drobną kostkę, a kalarepę w cieniutkie paski (zapałki).
Do ostudzonej botwinki dodajaemy warzywa i jajka, zalewamy maślanką i kefirem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Natkę pietruszki i koprerk siekamy bardzo drobno i dodajemy do zupy. Można zostawić trochę koperku do posypania ziemniaków.
Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel007 19.10.2010 20:40
mniam.
Agnieszka172 11.09.2010 16:09
super, robię podobny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak