Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki drobiowe

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na szaszłyki

filet z kurczaka 2 szt.
cebula biała 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
marchew 1 duża szt.
boczek surowy 200 gram

Przyprawy

Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
sól 1,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
olej rzepakowy 2,5 łyżki

Dodatkowo

wykałaczki 4 szt.

Porada

Jeżeli ktoś nie posiada grilla elektrycznego, można upiec szaszłyki w piekarniku.

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowe

Kroki postępowania

1
Cebulę, marchew obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki i rozdzielić. Marchew pokroić w plastry.
Krok 1 - Szaszłyki drobiowe  foto
2
Boczek pokroić w plastry. Przyprawić solą ( 1/2 łyżeczki ), papryką ( 1 łyżka ), czosnkiem. Dodać olej ( 1 łyżka ). Wymieszać.
Krok 2 - Szaszłyki drobiowe  foto
3
Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przyprawić solą, kolendrą, pieprzem, przyprawa do kurczaka, papryką i imbirem. Dodać olej. Wymieszać.
Krok 3 - Szaszłyki drobiowe  foto
4
Na wykałaczki nakładać następująco: filet, cebula biała, boczek, marchew, cebula czerwona.
Piec na elektrycznym grillu ok. 35 min.
Krok 4 - Szaszłyki drobiowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.02.2016 18:32
ciekawy sposób :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak