Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 250 gram
papryka czerwona 50 gram
marchew 50 gram
bambus pędy 50 gram
szczypiorek 2 łyżki

Marynata

sos sojowy 2 łyżki
olej arachidowy 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
szalotka 1/2 szt
mielona trawa cytrynowa 1/2 łyżeczki
sok z limetki 2 łyżki
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
cukier brązowy 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki

Sos do sałatki

sok z limetki 2 łyżki
olej arachidowy 2 łyżki
mielona trawa cytrynowa 1/2 łyżeczki
cukier brązowy 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Dodatkowo

papier ryżowy 4 szt
mix sałat 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w cienkie paseczki o grubości około 0,5 cm.Przygotować marynatę do miski wlać olej arachidowy,sos sojowy,sok z limetki dodać bardzo drobno posiekaną szalotkę i czosnek oraz przyprawy mieloną trawę cytrynową,chili,ziarna kolendry i cukier brązowy wszystko dokładnie wymieszać Do tak przygotowanej marynaty dodać piersi kurczaka pokrojone w paseczki i odstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH foto
2
W tym czasie pokroić w bardzo cienkie paseczki marchew,czerwoną paprykę oraz pędy bambusa.
Krok 2 - CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH foto
3
Na rozgrzaną patelnię wrzucić zamarynowane piersi z kurczaka wraz z marynatą i szybko obsmażyć na rumiano tak aby kurczak nie był surowy ale też nie zrobił się suchy. Na minutę przed końcem smażenia dodać warzywa i pędy bambusa pokrojone w paseczki i wszystko razem podsmażyć.
Krok 3 - CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH foto
4
Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodać pokrojony szczypiorek i odstawić do przestygnięcia.Następnie zrobić sos do sałatki do naczynia wlać sok z limetki dodać mieloną trawę cytrynową,brązowy cukier i sól do smaku wymieszać składniki aż cukier i sól się rozpuszczą na końcu dodać olej arachidowy.
Krok 4 - CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH foto
5
Do podsmażonych piersi z warzywami wlać przygotowany sos i wymieszać. Papier ryżowy namoczyć w wodzie jeden brzeg papieru podwinąć pod spód ułożyć na papierze porcję mix sałaty oraz porcję kurczaka przykryć przeciwnym brzegiem papieru ryżowego i zrolować formując z papieru ryżowego torebkę.Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
Krok 5 - CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 16.03.2015 08:11
bardzo ładnie wygląda i smacznie
Wiktoria29 15.03.2015 21:11
fajny pomysł na sakiewki,ale chyba lepsze by były podsmażone
gosia561 15.03.2015 18:57
pomysłowe danie
Barbara777 15.03.2015 17:33
Smaczna sałatka
Bernadeta1 15.03.2015 17:23
musi być pyszna bo wygląda super
anula-d 15.03.2015 16:55
ładnie wygląda
Internetowa Kuchnia 15.03.2015 16:02
Suuper! Świetny pomysł ;)
Kluska_87 15.03.2015 15:39
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak