Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z rodzynkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże suche 7 g
cukier 60 g
jajko 1 szt
sól do smaku
Kardamon mielony Prymat 1 szczypta
mleko 250 ml
masło 120 g
rodzynki 100 g
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z rodzynkami

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i kardamonem.
Dodać ciepłe mleko (nie gorące), roztopione wystudzone masło i jajko.
Wyrobić ciasto i wsypać rodzynki.
Ponownie wyrobić.
Zrobić z ciasta kulkę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto ponownie zagnieść i uformować wałek.
Pokroić na 12 jednakowych kawałków.
Z każdego uformować bułeczkę.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką
i ponownie poczekać aż wyrosną.
Bułki posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
około 20 minut.
Studzić na kratce, a potem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 15.03.2015 16:00
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak