Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki z ryżu i maślanki (rice dosa)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1/2 szklanki (ryż do sushi)
płatki ryżowe 1 łyżka
maślanka 1 szklanka
sól i pieprz 1 do smaku
kardamon 1/2 łyżeczki (mielony)
tłuszcz do smażenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: placki z ryżu i maślanki (rice dosa)

Ryż i płatki ryżowe zmielić w elektrycznym młynku do kawy. Czytałam że można użyć gotową mąkę ryżową. Mąkę zalać maślanką i odstawić na całą noc. Następnie jeszcze raz blenderem rozdrobnić. Dodać przyprawy i sodę i zamieszać.
Smażyć na małej ilości tłuszczu (tak tylko żeby się nie przylepiły) tylko z jednej strony na małym ogniu bez przykrycia, nie za długo bo będą sztywne i zaczną pękać. Wymaga to trochę wprawy, której sama jeszcze nie posiadam, ale zrobiłam je jak umiałam najlepiej ;)
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 16.03.2015 19:39
jeszcze o takich nie slyszalam.do sprawdzenia
Bernadeta1 15.03.2015 17:28
na pewno pyszne placki
Ola1young 15.03.2015 15:35
apetyczne danie :)
mirosława4 15.03.2015 14:39
świetne na przekąskę
engie23 15.03.2015 13:32
super wygląda
Stenka 15.03.2015 13:10
ciekawy przepis
fotoviderek 15.03.2015 12:26
Świetny pomysł :)
Ania84 15.03.2015 12:10
smakowicie wyglądają
Lucan 15.03.2015 12:08
ciekawy przepis!
Konczi 15.03.2015 10:44
pysznie wyglądają, podoba mi się przepis :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak