Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

masło 100 gram (+ do smarowania formy)
żółtko jajek 3 sztuki
kakao 30 gram
cukier puder 30 gram
mąka tortowa 150 gram
sól 1 szczypta
dżem z czarnej porzeczki 200 gram

Ganasz

śmietanka 30 % 250 ml
czekolada deserowa 250 gram
masło 50 gram
likier amaretto 25 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki

Ciasto:
Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier puder, sól i w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka. Dodajemy masło i całość siekamy za pomocą noża (żeby jak najmniej ogrzać). Chodzi o to żeby jak najszybciej połączyć wszystkie składniki. Kruche ciasto nie lubi jak się je ogrzewa dłońmi. Jeżeli ciasto będzie za suche to możemy dodać 2-3 łyżki wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na posypanym mąką blacie na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Formę oczywiście bardzo dokładnie smarujemy masłem. Ciasto w formie miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. W tym czasie w garnku podgrzewamy dżem, aż trochę odparuje. Gorący dżem wylewamy na przestudzony spód tarty. Chowamy do lodówki aż całość dobrze wystygnie.

Ganasz:
W ganku zagotowujemy śmietankę i zdejmujemy z ognia. Do gorącej śmietanki wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie całość miksujemy stopniowo dodając masło i amaretto.
Na przestudzoną tartę wylewamy ganasz i odstawiamy do przestygnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej. Na koniec możemy udekorować startymi wiórkami czekolady czy czym tylko chcemy.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 23.06.2016 23:51
i ja też! Pycha
smerfetka79 24.05.2016 23:32
wygląda apetycznie!
caralajna 03.04.2015 19:03
robi wrażenie
norweska20 02.04.2015 17:24
jestem smakoszem tart...wiec tą chętnie też bym jadła
fotoviderek 26.03.2015 07:26
Musiała być pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak