Kurczak cytrynowy

Kurczak cytrynowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1,5kg cały
  • 2 lyzki oliwy z oliwek

  • sól

  • cytryna

    2
  • cebula biała

    2
  • cebula czerwona

  • czosnek

    głowka
  • marchew

    2
  • seler

    1/2
  • olwia do polania

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cytryny wyszorowałam. Z jednej starłam skórke, wymieszalam z 2 łzykami oliwy, pieprzem i wysmarowałm kurczka z zewntąrz. Srodek posypałam pieprzem, sola, włozyłam do srodka cwiartke cytryny, 2 obrane ząbki czosnku i 2 cwiartki cebuli. Do tyłka kurczaka włożyłam cytrynę. Zwiazałam nogi nicią. Położyłam kurczaka na blaszce. Obłozyłam warzywami.
Piekarnik rozgrzac do 220 stopni C. Marchewkę pokroiłam na ok. 2 cm kawałki. Cebulę obrałam i pokroiłam na ćwiartki, a główkę czosnku podzieliłam na ząbki, pozostawiając je nieobrane. 2 ząbki obrałam. Seler pokroiłam na kawałki. Cytryne bez skrorki w ćwiartki.Wszystkie warzywa ułożyłam w obok kurczaka.

Włożyłam kurczaka do piekarnika i natychmiast zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C. Polałam z wierzchu odrobina oliwy. Piekłam przez półtorej godziny, na ostatnie pół godziny przewracając kurczaka. I polewajac sosem ktory sie wytworzył.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiam na ok. 10 minut, aby mięso odpoczęło i wszystkie soki równomiernie się w nim rozłożyły. Można go w tym czasie okryć kawałkiem folii aluminiowej. Kurczak smaczny aromatyczny pachnacy cytrusami.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Koper

05.12.2010 14:50
Musi być pyszny

bogumiła3

15.09.2010 22:31
super

ZEWA

30.08.2010 14:34
apetyczny ten kurczaczek

Małgorzata113

12.08.2010 08:38
pewnie bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat