Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kapitański

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1 kg
jajko 7 szt
cukier puder 300 g
masło 100 g
orzechy włoskie 100 g
migdały 100 g
drożdże świeże 30 g
mleko 2 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
aromat waniliowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kapitański

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Ser zemleć. Drożdże wymieszać z mlekiem, odstawić na 5 minut, by całkowicie się rozpuściły. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec około 50 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 13.03.2015 21:30
ciekawy serniczek
Michał2 12.03.2015 16:26
o sernik rewelacja
monikaT83 12.03.2015 14:52
bardzo oryginalny sernik:)
Ola1young 12.03.2015 14:04
kapitalny serniczek :)
Hrabina w kuchni 12.03.2015 13:59
Apetyczny.
Monika-twin 12.03.2015 13:20
ALE PYCHA SERNIK.
Jadwiga/Jaga85 12.03.2015 12:59
Serniki i szarlotki uwielbiam:)
Adamorek 12.03.2015 12:47
ciekawa wersja
kloruś 12.03.2015 12:34
Wygląda wyśmienicie! Chętnie bym se poczęstowała!
Mietek z20 12.03.2015 11:53
Pyszniutki serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak