Muffinki bananowo-makowe w lukrze cytrynowym, z borówka

Muffinki bananowo-makowe w lukrze cytrynowym, z borówka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • jaja

    3
  • miekkiej margaryny lub masla

    170 g
  • jogurt naturalny

    1/3 szklanki
  • 2/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru do bialek

  • szczypta soli

  • cukier waniliowy

    1 lyzeczka
  • proszek do peiczenia

    2 lyzeczki
  • mak

    3 lyzki
  • sok z cytryny

    2-3 lyzki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • borówki

    30 sztuk
  • papilotki

  • banan

    3 sredniej wielkosci
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielic zóltka od bialek. Bialka ubic na sztywno z 1/3 szklanki cukru i szczypta soli. Banany obrac i rozgniesc widelcem. Przesiac make z proszkiem, cukrem waniliowym i makiem. Maragryne (lub maslo) rozpuscic, utrzec z 2/3 szklanka cukru, dodac zóltka, jogurt i banany, wszystko zmiksowac.
Polaczyc ze soba wszystkie mokre skladniki z suchymi, nie mieszac zbyt dlugo. Rozgrzac dobrze piekarnik. Przygotowac forme do muffinek, wlozyc w nia papilotki, i napelnic je ciastem do 3/4 wysokosci. Piec przez ok 22-25 minut w 180-190 stopniach. Po upieczeniu, muffinki studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier, mieszajac ze soba cukier puder i sok z cytryny. Lukrujemy muffinki i po srodku kazdej babeczki, ukladamy po jednej borówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

05.01.2012 16:39
czy mak nalezy sparzyć ?

beatkaa153

09.09.2011 13:46
pięknie się prezentują

Gosia32

03.05.2011 14:42
pycha

SmacznaPyza

22.12.2010 19:02
bardzo interesujące

Lidia11

12.09.2010 14:50
super do tego z borówką, którą uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat