Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi w delikatnym sosie z kanią

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kanie 4 duże sztuki
pierś z kurczaka 3 sztuki
cebula biała 1/2 sztuki
śmietana 30% 50 ml
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło 1 łyżka
olej do smażenia 1 łyżka
tymianek 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi w delikatnym sosie z kanią

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i osuszyć. Każdą pierś rozkroić wzdłuż na pół. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć każdy kawałek mięsa z obu stron. Zdjąć mięso z patelni.
Krok 1 - Piersi w delikatnym sosie z kanią foto
2
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Kanie delikatnie pokroić na małe kawałki. W rondelku rozgrzać masło i wrzucić cebulę.
Krok 2 - Piersi w delikatnym sosie z kanią foto
3
Lekko zeszklić. Dodać kanie i smażyć razem przez około 5 minut, często mieszając aby kanie się nie przypaliły. W miseczce wymieszać mąkę ze śmietanką i przelać do garnka. Wymieszać. Dodać koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do sosu przełożyć mięso i zagrzać je w sosie, podawać.
Krok 3 - Piersi w delikatnym sosie z kanią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 12.03.2015 11:37
Szkoda, że u mnie nikt się nie zna na kaniach :(
Wafelek2601 12.03.2015 08:13
bardzo dobry
Magula 12.03.2015 07:28
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak