Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gulaszowa wg Brasileiro

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
marchewka 4 sztuki
cebula biała 2 sztuki
buraki 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
natka kolendry opakowanie
wołowina z kością 0,8 kg (mostek)
kumin 2 łyżki
biały ocet winny 2 łyżki
bulion wołowy 3 kostki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa wg Brasileiro

Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku oraz 2 łyżki octu i następnie nacieramy nimi mięso.
Bierzemy duży garnek (najlepiej wysoki) i rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka.
Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę i wrzucamy do garnka. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży.
Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę.
Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki będą gotowe..
W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić do smaku.
Łączny czas gotowania: 1 -1,5 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 12.03.2015 06:33
z pewnością taka zupka jest syta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak