Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki "fit" z piekarnika z sałatką z pieczonych buraczków

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Frytki

ziemniaki 2
oliwa 2 łyżki
sól do smaku

Sałatka

buraki czerwone 2
sałata lodowa kilka listków
ser feta 1/4 kostki
cebula czerwona 1/4
słonecznik łuskany kilka ziaren
pestki dyni kilka ziaren
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki "fit" z piekarnika z sałatką z pieczonych buraczków

Buraczki owijamy w folię aluminiową, każdy osobno. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy około 1-2 godzin w zależności od wielkości buraczków. Można przygotować sobie buraczki kilka godzin wcześniej albo dzień przed.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w dość grube frytki. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą, mieszamy. Frytki wykładamy na blachę, najlepiej tą z piekarnika, tak aby żaden nie leżał na sobie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy aż się zrumienią. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję "szybki grill", będą chrupiące. Sałatę rwiemy na mniejsze liście i płuczemy. Na rozgrzanej patelni(bez tłuszczu) prażymy ziarenka słonecznika i pestki dyni(można pominąc jeśli ktoś nie lubi bądż zastąpić innymi ziarnami). Ostudzone buraczki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1cm. Cebulę kroimy w półpiórka, fetę w kostkę. Mieszamy sałatę, buraczki i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Wykładamy na talerz, posypujemy ziarnami i serem feta

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 09.02.2017 21:46
smaki dla mojego męża

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak