Przepis i sposób przygotowania na: cannelloni z mięsem pomidorowym
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na złoty kolor na masełku. Zdejmujemy z ognia i kiedy i czekamy aż ostygnie. Następnie łączymy z mięsem, jajkiem oraz przyprawami. Tak przygotowanym farszem wypełniamy makaronowe rurki układając je w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos pomidorowy:
Około 2 łyżki masła roztapiamy w rondelku. Dosypujemy tyle samo mąki. Mieszamy trzymając nad ogniem do momentu, aż mąka straci surowy kolor. Następnie dodajemy przecier lub pomidorki wraz z zalewą i zagotowujemy. Następnie dodajemy połowę żółtego sera. \mieszamy i wylewamy na rurki.
Na samą górę wysypujemy resztę startego sera. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.