Moje knedle ze śliwkami

Moje knedle ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    700 g
  • jajka

    2 szt.
  • mąka

    250 g
  • śliwki węgierki

    1/2 kg
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy ziemniaki jak zwykle, rozgniatamy lub przeciskamy przez maszynkę na purre. Przygotowane ziemniaki wykładamy na przesianą mąkę. Dodajemy jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy wałek nieco szerszy w przekroju niż wielkość śliwki. Kroimy na dość grube (3-4 mm) plasterki. Na każdym z nich kładziemy pozbawioną pestki śliwkę. Zlepiamy po kształcie śliwki, dobrze łącząc brzegi ciasta. Gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą, dłużej niż pierogi. Podajemy posypane cukrem i śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolina46

15.11.2012 21:06
swietnie zrobione czego chciec wiecej :)

Juleczka20

21.06.2012 07:43
ja nie jeden bym porwała:) pysznie

leonkot

22.10.2011 21:15
wyglądają zjawiskowo, zabieram jeden i uciekam

leonkot

22.10.2011 21:15
wyglądają zjawiskowo, zabieram jeden i uciekam

jolaxa1

13.09.2011 21:48
super

Elżbieta17

27.03.2011 21:58
Muszą być pyszne:)

Krystyna32

20.02.2011 07:55
super

Justyna73

09.11.2010 14:32
muszę wypróbować

hastalavista

09.09.2010 00:16
pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat