Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

krewetki gotowane 10 szt.
krewetki surowe 10 szt.
awokado 2 szt.
pomidor 1 szt.
papryka czerwona 1/2 szt.
cebula 1 szt.
limonka 2 szt.
oliwa

Do smaku

Goździki całe Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Imbir mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Do przygotowania sosu guacamole musimy wybrać odpowiednio dojrzałe awokado. W sklepie najlepiej sprawdzić czy jest miękkie i sprężyste.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole

Kroki postępowania

1
Pomidora delikatnie nacinamy, zalewamy gorącą wodę i po chwili obieramy ze skóry. Kroimy go na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Pozostałe części pomidora kroimy w drobną kostkę.
Miąższ z pomidorów można wykorzystać do przygotowaniu sosu pomidorowego czy dipu.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole foto
2
Cebulę drobno siekamy. Połówkę papryki również kroimy w niewielką kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole foto
3
Awokado obieramy, wyjmujemy pestki, miąższ kroimy w kostkę, a następnie blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sok z limonki, rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla zaostrzenia smaku, na koniec dodajemy szczyptę chili. Odstawiamy do lodówki. Schłodzone guacamole łączymy z połową przygotowanej cebuli i pokrojonym pomidorem. Przekładamy do miseczek. Część pomidorów możemy odłożyć do dekoracji guacamole.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole foto
4
Surowe krewetki posypujemy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy imbirem. Do krewetek dorzucamy kilka goździków, pokrojoną paprykę oraz drugą połową cebuli. Chwilę smażymy.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole foto
5
Smażone krewetki wraz z warzywami z patelni układamy na talerzu. Krewetki parzone podajemy na zimno bez podgrzewania. Oba rodzaje krewetek podajemy z guacamole.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole foto
6
Oba rodzaje krewetek podajemy z guacamole.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 17.03.2015 15:40
nigdy jeszcze nie jadłam krewetek
Kolorowa 09.03.2015 20:31
Uwielbiam krewetki, nie łączyłam ich nigdy z guacamole. Muszę spróbować ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak