Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różane oponki w cukrze

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanka
mleko 120 ml
masło 100 gram
cukier 3-4 łyżka
woda 1 łyżka (różana)
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka

Posypka

masło 50 gram
cynamon 1 łyzeczka
cukier drobny 4-5 łyżka

Porada

Wodę różaną można zastąpić sokiem z cytryny, ekstraktem z wanilii lub innym ulubionym dodatkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Różane oponki w cukrze

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wciąż miksując dodać wodę różaną, mleko, jajko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masą napełnić formę do pieczenia oponek.
Piekarnik rozgrzać do 170', piec oponki ok. 10-12 minut ( do suchego patyczka ).

Ostudzone maczać w rozpuszczonym maśle, następnie przykładać do cukru wymieszanego z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 09.03.2015 21:30
Rewelacyjne:)
Kolorowa 09.03.2015 21:26
fajny przepis
Wiktoria29 09.03.2015 15:22
bardzo fajny pomysł
Janina 09.03.2015 15:05
Świetne ciasteczka;)
erym 09.03.2015 11:39
nie wiem jak smakowo, ale wizualnie prezentuja sie oszalamiajaco!
mysza75 09.03.2015 11:13
bardzo fajne oponki
iziona 09.03.2015 10:22
Coś piękno i zdjęcie i oponki :)
Franciszek 09.03.2015 09:44
Super wyglądają
Edith85 09.03.2015 08:14
rewelacyjne oponki, a zdjęcia jak zwykle rewelacyjne :)
VioletoweKucharzenie 09.03.2015 07:31
ale pięknie wyglądają:-)
Konczi 09.03.2015 07:13
:) super przepis
norweska20 09.03.2015 00:08
zabieram przepis..apetyczne
Iwusia 08.03.2015 23:56
wspaniałe :)
tytka 08.03.2015 23:36
śliczne te oponki
Adamorek 08.03.2015 23:03
ekstra fotki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak