Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szynka gotowana
Domowa szynka gotowana to sprawdzony przepis na pyszną wędlinę zrobioną samodzielnie bez użycia środków konserwujących. Doskonały smak zapewni wykąpanie szynki w soli i innych przyprawach oraz dwukrotne zagotowanie.
Kroki postępowania
Mięso wieprzowe od szynki należy dokładnie umyć i osuszyć. Odkrawamy kawałki zbędnego tłuszczu i wkładamy do siatki wędliniarskiej lub obwiązujemy sznurkiem bawełnianym do szynek.
Szynkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby cała szynka była przykryta. Dodajemy przyprawy.
Zdemujemy garnek z palnika i studzimy nie wyciągając szynki.
Następnego dnia znowu należy zagotować i od momentu wrzenia gotować znowu 5 minut. Zostawiamy w zalewie do całkowitego wystudzenia i odkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziła.