Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowo-owocowe muffiny, czyli jabłkowe z ricottą :)

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mleko 2% 150 ml
jaja 2 szt
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
ser ricotta 250 g
cukier drobny 80 g
masło 125 g
jabłka 2-3 szt

Porada

Z podanych składników wyszło mi 20 szt muffinek wielkości jak na zdjęciu :)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowo-owocowe muffiny, czyli jabłkowe z ricottą :)

Kroki postępowania

1
Wszystkie suche składniki wymieszać w jednej misce.
Krok 1 - Serowo-owocowe muffiny, czyli jabłkowe z ricottą :) foto
2
Stopione masło, ser ricotta, mleko i jaja zmiksować w drugiej misce.
Krok 2 - Serowo-owocowe muffiny, czyli jabłkowe z ricottą :) foto
3
Następnie produkty suche wsypywać do mokrych stale miksując.
Krok 3 - Serowo-owocowe muffiny, czyli jabłkowe z ricottą :) foto
4
Na końcu dodać pokrojone w kostkę jabłka i łyżką dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Serowo-owocowe muffiny, czyli jabłkowe z ricottą :) foto
5
Ciasto przełożyć do papilotek, wyrównać wierzch.
Krok 5 - Serowo-owocowe muffiny, czyli jabłkowe z ricottą :) foto
6
Piec ok. 20-25 min. w temp. ok. 180 stopni.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Serowo-owocowe muffiny, czyli jabłkowe z ricottą :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 07.03.2015 19:21
fajne i apetyczne muffiny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak