Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z rybą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 500 g
filet z mintaja 700 g
bulion warzywny 1 l
pieczarki 500 g
jajko 3 szt
żółtko jajek 1 szt
ryż ugotowany 1 szklamka
sok z cytryny 3 łyżki
cebula 2 szt
masło klarowane 2 łyżki
sól i pieprz

Porada

Rybę można zamienić na filet bez skóry z dorsza lub miruny

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z rybą

Filety z ryby zalać bulionem i zagotować.
Odcedzić od bulionu, wystudzić i drobno pokroić.
Dodać ugotowany ryż.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania
wody, a następnie dodać do ryby.
Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie
posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Jeden płat ciasta wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odciąć pasek ciasta , który nam posłuży
do zrobienia dekoracji.
Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach.
Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron.
Udekorować resztkami ciasta i posmarować całość żółtkiem.
Piec w 200 stopniach C około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 09.03.2015 21:55
Super pomysł:)
matesko 07.03.2015 12:46
ciekawy przepis
misia53 07.03.2015 12:06
widok zniewalający, przepis godny polecenia
Stenka 07.03.2015 11:50
fajny przepis
Pyszota 07.03.2015 11:32
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak