Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks jabłkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

otręby pszenne 40 g
mąka pszenna typ 650 70 g
jajko 1 szt
jabłka 300 g
rodzynki 100 g
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cukier 40 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Keks jabłkowy

Kroki postępowania

1
Mąkę, otręby, proszek, cukier i cynamon łączymy w jednej misce.
Krok 1 - Keks jabłkowy foto
2
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 2 - Keks jabłkowy foto
3
Dodajemy do masy mącznej jabłka i rodzynki, mieszamy ręką.
Krok 3 - Keks jabłkowy foto
4
Wbijamy jajko i całość dokładnie ugniatamy.
Keksówkę wykładamy papierem i dokładnie wypełniamy masą, mocno dociskając.
Pieczemy 45-60 minut w 160 stopniach.
Krok 4 - Keks jabłkowy foto
5
Wyciągamy z piekarnika, dajemy ciastu odpocząć 10 minut w formie.
Po 10 min przekładamy na kratkę do stężenia masy (około 30 minut).
Krok 5 - Keks jabłkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 07.03.2015 17:03
ja też lubię jabłkowe placki
Edith85 07.03.2015 09:38
jak ja lubię takie ciasta... :)
sylwia_sl 06.03.2015 22:12
fajnie, że z otrębami :)
Grazyna0211 06.03.2015 20:16
smaczne ciasto
Zdzisław 06.03.2015 16:52
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak