Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 350 g
cebula 3 szt
ząbki czosnku 4 szt
natka pietruszki 2 łyżki
jajko 2 szt
mąka 2 czybate łyżki
olej do smażenia
sok z cytryny 1/2 szt
skórka z cytryny 1/2 szt
sól
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
kolendra mielona
Kmin rzymski mielony Prymat
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy

Kroki postępowania

1
Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Odkładam szklankę ciecierzycy.
Krok 1 - Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy foto
2
Cebulkę drobno siekam i szkle na oliwie.
Krok 2 - Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy foto
3
Czosnek obieram, drobno kroje i rozcieram z odrobina soli.
Krok 3 - Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy foto
4
Pozostała ciecierzycę wraz z cebulka i czosnkiem blenduję lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
Krok 4 - Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy foto
5
Mieszam z odłożoną wcześniej ciecierzycą, mąką, jajkami, natka pietruszki, sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami. Sprawdzam czy masa jest odpowiednio doprawiona.
Krok 5 - Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy foto
6
Mieszam i formuję kuleczki rękoma namoczonymi w oliwie. Pulpeciki obtaczam w bułce tartej. W tym momencie mamy do wyboru czy wolimy wersję smażona czy też bardziej dietetyczna pieczoną. Jeśli chcemy kuleczki usmażyć wystarczy zezłocić je na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Jeśli wolimy upiec, wykładamy kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Podaję z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty.
Krok 6 - Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 05.03.2015 17:25
bardzo ciekawy przepis
Ewa104 05.03.2015 09:56
Ciecierzycę bardzo lubię.Super pomysł na jej wykorzystanie.
Ada-Gaba 04.03.2015 21:54
ciekawy przepis
Katarzyna59 04.03.2015 21:25
wspaniałe!!!
Kuchenka 04.03.2015 19:31
przepięknie wygląda
DorotaZ 04.03.2015 18:02
Smakowicie wyglądają:)
Grazyna0211 04.03.2015 17:40
fajny pomysł
caralajna 04.03.2015 16:48
bardzo takie lubię
Jadwiga/Jaga85 04.03.2015 16:09
muszą być pyszne!
Konczi 04.03.2015 15:52
wyglądają fanatycznie !!!
smakoszek 04.03.2015 15:39
nieźle wyglądają
Internetowa Kuchnia 04.03.2015 15:31
Podoba mi się! :)
Adamorek 04.03.2015 15:26
muszę wypróbować
IKrakowianka 04.03.2015 15:19
świetnie wyglądają te pulpeciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak