Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 300 g
drożdże świeże 25 g
mleko ciepłe 120 ml
cukier 1 łyżka
jajko 1 szt
masło miękkie 30 g
sól 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

masło orzechowe
cukier
masło 3-4 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Kroki postępowania

1
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Krok 1 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym foto
2
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 30 stopni na 30 minut.
Krok 2 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym foto
3
Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni na prostokąt.
Ciasto smarujemy masłem orzechowym lub czekoladowym i zwijamy dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Rulon z ciasta rozcinamy ostrym nożem wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok. 3-4 cm nierozciętego ciasta.
Krok 3 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym foto
4
Obie części ciasta zawijamy naprzemiennie w warkocz. Ze splecionego ciasta tworzymy pierścień/okrągły wieniec.
Wieniec ostrożnie przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z pieca) wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy ok. godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość smarujemy nasz wieniec roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25-30 minut.

Wieniec drożdżowy pozostawiamy to ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Krok 4 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 27.03.2015 14:36
oj smakowita przekkąska... jadłoby się:D
monikaT83 08.03.2015 21:03
wow! aż się pośliniłam!!! cudny!!!
W poszukiwaniu inspiracji 05.03.2015 10:34
Mniam ;) Wygląda bardzo apetycznie.
ben-ka 05.03.2015 09:00
Śliczny, chętnie bym spróbowała:)
monika141 05.03.2015 08:09
pysznie wygląda
tytka 04.03.2015 22:50
przepięknie wygląda
Kolorowa 04.03.2015 20:39
Śliczny wieniec ;)
wwwiolka 04.03.2015 18:12
Bardzo fajny przepis.
DorotaZ 04.03.2015 18:08
Smakowicie wygląda:)
malaczarna23 04.03.2015 17:27
pyszne ciasto ;)
caralajna 04.03.2015 16:49
wyszedł pięknie
Internetowa Kuchnia 04.03.2015 16:40
Wygląda super
Jadwiga/Jaga85 04.03.2015 16:10
pięknie się prezentuje!
Stenka 04.03.2015 16:04
ładnie wygląda
IKrakowianka 04.03.2015 15:19
pięknie wyszedł :)
Wiktoria29 04.03.2015 14:49
bardzo ładnie wyszedł
Agnieszka-87-25 04.03.2015 14:47
piękny wieniec
Zdzisław 04.03.2015 14:42
takie słodkości lubię zjeść
kloruś 04.03.2015 14:13
Chętnie bym się poczęstowała!
Magda60 04.03.2015 14:08
pysznie wyglada
dollce 04.03.2015 14:07
pyszności ;)
wyattearp 04.03.2015 14:05
smacznie wygląda
usmiech 04.03.2015 13:58
musi być pyszny
iziona 04.03.2015 13:54
Zdjęcie jak zawsze cudne, a wypiek wspaniały
MałaMi89 04.03.2015 13:07
Świetny! Poproszę do tej kawy, co mi się właśnie parzy :) już druga dziś, ale z takim wieńcem to jeszcze trzecią wypiję ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak