Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym
Kroki postępowania
Ciasto smarujemy masłem orzechowym lub czekoladowym i zwijamy dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Rulon z ciasta rozcinamy ostrym nożem wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok. 3-4 cm nierozciętego ciasta.
Wieniec ostrożnie przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z pieca) wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy ok. godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość smarujemy nasz wieniec roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25-30 minut.
Wieniec drożdżowy pozostawiamy to ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.