Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    300 g
  • drożdże świeże

    25 g
  • mleko ciepłe

    120 ml
  • cukier

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • masło miękkie

    30 g
  • sól

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • masło orzechowe

  • cukier

  • masło

    3-4 łyżki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Krok 2 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 30 stopni na 30 minut.
Krok 3 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym
Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni na prostokąt.
Ciasto smarujemy masłem orzechowym lub czekoladowym i zwijamy dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Rulon z ciasta rozcinamy ostrym nożem wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok. 3-4 cm nierozciętego ciasta.
Krok 4 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym
Obie części ciasta zawijamy naprzemiennie w warkocz. Ze splecionego ciasta tworzymy pierścień/okrągły wieniec.
Wieniec ostrożnie przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z pieca) wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy ok. godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość smarujemy nasz wieniec roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25-30 minut.

Wieniec drożdżowy pozostawiamy to ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula191919

27.03.2015 14:36
oj smakowita przekkąska... jadłoby się:D

monikaT83

08.03.2015 21:03
wow! aż się pośliniłam!!! cudny!!!

W poszukiwaniu inspiracji

05.03.2015 10:34
Mniam ;) Wygląda bardzo apetycznie.

ben-ka

05.03.2015 09:00
Śliczny, chętnie bym spróbowała:)

monika141

05.03.2015 08:09
pysznie wygląda

tytka

04.03.2015 22:50
przepięknie wygląda

Kolorowa

04.03.2015 20:39
Śliczny wieniec ;)

wwwiolka

04.03.2015 18:12
Bardzo fajny przepis.

DorotaZ

04.03.2015 18:08
Smakowicie wygląda:)

malaczarna23

04.03.2015 17:27
pyszne ciasto ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat