Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAJONEZ DOMOWY W DWÓCH WERSJACH

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MAJONEZ LIGHT

białko 2 szt
musztarda 1 łyżeczka
cukier drobny 1 łyżeczka
sok z cytryny 1-2 łyżki
olej rzepakowy 1 szkl
sól do smaku

MAJONEZ NA ŻÓŁTKACH

żółtko jajek 2 szt
cukier drobny 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
sok z cytryny 1-2 łyżki
olej rzepakowy 1 szkl
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: MAJONEZ DOMOWY W DWÓCH WERSJACH

Białka wlewamy do wysokiego naczynia ,dodajemy sól,cukier i musztardę.Ubijamy trzepaczkami miksera ,jak podwoi swoja objętość to wlewamy małym strumieniem olej i ubijamy na wolniejszych obrotach aż zgęstnieje.Przyprawiamy do smaku dodając jeszcze sok z cytryny bądź pieprz.
Żółtka wlewamy do wysokiego naczynia ,dodajemy wszystkie przyprawy i ucieramy tak jak poprzedni.Na koniec doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 03.03.2015 21:15
na białkach , super! taki majonez light
ben-ka 03.03.2015 17:28
Niesamowite !!! aż zrobię sobie takie majonezy.
mirosława4 03.03.2015 17:23
z białek nigdy nie robiłam muszę wypróbować
kanu83 03.03.2015 16:48
dla mnie super
smakoszek 03.03.2015 16:42
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak