Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
żółtko jajek 1 szt.
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
woda letnia

Farsz

masło klarowane 3 łyżki
jabłka 500 g
miód 1 łyżka
rodzynki 4 łyżki
płatki migdałowe 4 łyżki
cynamon
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
mięta

Porada

Do przygotowania pierożków wybierzmy jak najbardziej kwaśne odmiany jabłek.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Sposób przygotowania ciasta:
Przesiewamy mąkę, dodajemy odrobinę soli, jedno żółtko, 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy stopniowo odrobinę ciepłej wody by ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut, po czym odkładamy je w chłodne miejsce by odpoczęło na ok 10 minut.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
2
Sposób przygotowania farszu:
Kroimy jabłka (bez gniazd nasiennych, ze skórką) w kostkę i smażymy na maśle klarowanym 5-6 minut. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodajemy miód, połowę płatków migdałowych i rodzynki.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
3
Przyprawiamy cynamonem, przyprawą do piernika i odrobiną chili pieprz cayenne. Dokładnie mieszamy i gdy jabłka będą już miękkie odstawiamy farsz do wystygnięcia.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
4
Następnie rozwałkujemy ciasto i wycinamy z niego krążki, które wypełniamy farszem.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
5
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni podgrzewamy klarowane masło i podsmażamy pozostałe płatki migdałów.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
6
Gotowe pierożki podajemy posypane migdałami z patelni. Danie można przyozdobić listkami świeżej mięty.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 10.03.2015 15:53
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak