Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka gruszkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
masło 250 g
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1/4 szkl
jabłka 1 kg
gruszki 0,5 kg
wino czerwone 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka gruszkowa

Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na kawałki. Dusimy na patelni, podlane czerwonym winem, aż większość płynu odparuje. Z mąki, cukru, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na pół, zamrażamy. Następnie ścieramy ciasto na spód, zapiekamy do zrumienienia, wykładamy jabłka z gruszkami i ścieramy drugą warstwę ciasta. Pieczemy ok 40 minut w 180°C, do upieczenia góry. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena Rysińska 04.03.2015 06:51
Uwielbiam gruszki i jabłka.
anula-d 03.03.2015 21:23
smacznie wygląda
Hrabina w kuchni 03.03.2015 19:51
Smaczny pomysł, połączyć jabłka z gruszkami :)
Mati13 03.03.2015 16:22
pyszne ciasto
Zdzisław 03.03.2015 15:13
takie słodkości lubię
Sroczka 03.03.2015 14:15
Pyszne ciasto, z chęcią zjadłabym kawałek.
V_kuchareczka 03.03.2015 14:01
przepyszna
gosia561 03.03.2015 13:02
pomysłowa odmiana
R'n'G Kitchen 03.03.2015 12:57
Cudna
gosia1988 03.03.2015 12:28
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak