Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona pierś kaczki

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kaczki 1
ząbki czosnku 8
ziele angielskie
Majeranek suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś kaczki

Kroki postępowania

1
Na 24h przed planowanym pieczeniem pierś kaczki marynujemy. Czosnek rozgniatamy, przekładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę soli, pieprz, liście angielskie, ziele laurowe, sporo pieprzu oraz 1 łyżkę majeranku - mieszamy z dodatkiem oleju.
Krok 1 - Pieczona pierś kaczki foto
2
Skóre na piersi nacinamy, mięso nacieramy marynata i odstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Pieczona pierś kaczki foto
3
Przed pieczeniem mięso podsmażamy. Na rozgrzaną patelnie (bez tłuszczu) układamy piersi skórą do dołu (tluszcz się wytopi, skórka nieco przypiecze) i odwracamy na drugą stronę.
Krok 3 - Pieczona pierś kaczki foto
4
Zarumienioną pierś przekładamy do rękawa kuchennego, piecemy godzinę w 180*.
Krok 4 - Pieczona pierś kaczki foto
5
Podajemy z ziemniakami i surówką.
Krok 5 - Pieczona pierś kaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 03.03.2015 15:10
chętnie zjem taki obiad
Konczi 03.03.2015 15:08
pyszny obiadek u Ciebie :)
Beatris 03.03.2015 14:05
Apetyczny zestawik na obiadek, pycha:)
Futka 03.03.2015 13:54
Przepyszna i zdrowa propozycja :) Uwielbiam pieczoną pierś kaczki :D
marcia7 03.03.2015 13:13
przepyszne delikatne mięsko
gosia1988 03.03.2015 12:29
pyszne danie na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak