Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Inżyniera z orzeszków ziemnych

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 7
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 8 łyżek
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

mleko 2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
mleko w proszku 1 szklanka
budyń śmietankowy 1
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 0,5 kostki
masło orzechowe 3-4 łyżki

warstwa orzechowa

orzeszki ziemne 100 gram
miód 2 łyżki
cukier 4 łyżki
margaryna 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta

Dodatkowo

orzeszki ziemne
czekolada mleczna
mleko 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Inżyniera z orzeszków ziemnych

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i dalej miskujemy. Z pozostałym cukrem na puszysty kogel - mogel ubijamy żołtka - łączymy delikatnie z białkami. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia - deliaktnie mieszamy. Piekłam w tortownicy w kształcie sera, ale może tez być okrągłej. pieczemy w 180* przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Ostudzony dzielimy na 3 części
Krok 1 - Tort Inżyniera z orzeszków ziemnych foto
2
Wartswa orzechowa: Orzeszki ziemne rozdrobniłam nieco z blenderze (ale nie mogą być bardzo miałkie). Cukier rozpuścić na ogniu z cukrem, dodać margaryne i szczypte sody oraz wsypać orzeszki. Odrazu wykładamy równomiernie na środkowy blat biszkoptu.
Krok 2 - Tort Inżyniera z orzeszków ziemnych foto
3
Masa: Budyń i mąkę ziemniaczana mieszamy w 0,5 szklance mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, dodajemy mleko w proszku i mieszamy, a gdy zacznie wrzeć wlewamy rozmieszany budyń i gotujemy do zgęstnienia. Miękkie masło miksujemy by było puszytse, stopniowo dodajemy masło orzechowe, a następnie ostudzony budyń.
Krok 3 - Tort Inżyniera z orzeszków ziemnych foto
4
Dolny biszkopt nasączyłam ponczem z wody, cukru i kakao. Masę dzielimy na 2 częście, układamy na dolny biszkopt, przykrywamy blatem z karmelizowanymi orzechami i wykładamy pozostały krem, układamy kolejny biszkopt. Na koniec polewamy całość rozpuszczona czekoladą i dekorujemy orzeszkami
Krok 4 - Tort Inżyniera z orzeszków ziemnych foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.04.2016 19:38
pyszny tort
Magdalena Rysińska 04.03.2015 06:50
Jakie to szczęście, że mój narzeczony obronę ma za dwa lata :D
Gabi44 03.03.2015 19:23
Ciekawe ciasto.
Renata9 03.03.2015 14:36
Bardzo smaczny torcik
agnieszka214 03.03.2015 14:15
bardzo pysznie wyglada
kloruś 03.03.2015 14:05
chętnie bym skosztowała!
gosia1988 03.03.2015 12:30
muszę zrobić taki torcik :) rewelacyjnie wygląda i pewnie super smakuje
Kuchenka 03.03.2015 12:07
wspaniały ;) pięknie się prezentuje
Betina#45 03.03.2015 10:59
Na pewno ta masa jest rewelacyjna ! tort wygląda cudownie
Mysiunia 03.03.2015 10:29
Nazwałam go tortem Inżyniera bowiem piekłam go dla mojego narzeczonego z racji obronionego tytułu inż. na AGH-u :) od dawna chciał jakieś ciasto z orzeszków ziemnych, dlatego wymyśliłam taki o to torcik. Warstwa z karmelizowanych orzeszków jest nieziemska! Proponują ją wykorzystać nawet w innym cieście, bo smak ma wspaniały :)
Pietruszka 03.03.2015 10:22
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak