Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wołowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso wołowe

SKŁADNIKI NA FARSZ

cebula biała
ogórki kiszone
szynka

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

olej rzepakowy 4 łyżki (zimno -tłoczonego)
sos sojowy 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
miód akacjowy 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
natka pietruszki
Pieprz czarny Prymat w młynku

DODATKI

bulion

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wołowe

Kroki postępowania

1
Propozycja na mięciutkie i aromatyczne roladki wołowe wypełnione smakowitym farszem z białej cebulki, kiszonego ogórka i szynki.

PRZYGOTOWANIE:

Na samym początku przygotowujemy marynatę:

Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy, miód akacjowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz przyprawy: zioła prowansalskie, czarny pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Mięso wołowe (np. udziec) dzielimy na porcje i rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.

Cebulkę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę.

Mięso oprószamy solą i pieprzem, kładziemy na nim plasterek dobrej szynki, a na nią pokrojoną w kostkę cebulkę i kiszonego ogórka. Całość zawijamy w roladkę i obwiązujemy sznurkiem.


Roladki nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc (wtedy mięso skruszeje i nabierze wyrazistości).
Krok 1 - Roladki wołowe foto
2
Drugiego dnia roladki obsmażamy z każdej strony na patelni, tak aby mięso delikatnie się ścięło.
Krok 2 - Roladki wołowe foto
3
Podsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem wymieszanym z pozostałością marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.

Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami, a z pozostałego z pieczenia bulionu możemy przygotować sos, zagęszczając go lekko mąką.

Życzę smacznego :)
Krok 3 - Roladki wołowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.03.2015 09:54
świetne są te roladki
paula191919 04.03.2015 12:32
Bardzo apetyczne!
Klausia 04.03.2015 09:41
ciekawy przepis :)
luna76 02.03.2015 19:22
Rewelacja Kasiu :) !!!!
Ola1984 02.03.2015 16:34
Wyglądają przepysznie :)
Wiktoria29 02.03.2015 14:57
bardzo lubię takie zrazy
Hrabina w kuchni 02.03.2015 14:39
Świetne i pyszne na obiad
IwonaDD 02.03.2015 14:01
wspaniałe roladki
dollce 02.03.2015 13:09
wyglądają wyśmienicie
Wiesława1 02.03.2015 12:59
pyszne mięsko
wwwiolka 02.03.2015 12:11
Bardzo fajny przepis.
R'n'G Kitchen 02.03.2015 12:05
Kasiu ,przepysznie
Magdalena Rysińska 01.03.2015 23:05
Prawie jak śląskie ;)
anemon 01.03.2015 22:09
Bardzo apetyczne roladki.
w mojej kuchni 01.03.2015 22:04
to jest pyszne danie...
2milutka 01.03.2015 21:58
wspaniale wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak