Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna pieczeń
1. Cebulę obrać posiekać połączyć z mięsem mielonym, kajzerkę namoczyć w wodzie odcisnąć dobrze rozdrobnić dodać do masy mięsnej wbić jajka surowe, doprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wyrobić.
2. Fasolkę szparagową blanszować 2-3 minuty we wrzącej osolonej wodzie, osączyć, zostawić do wystygnięcia.
3.Paprykę wydrążyć z nasion pokroić na cienkie paseczki. Naczynie ceramiczne o wymiarze 27x15 cm wyłożyć papierem do pieczenia boki i dno wylepić masę mięsną ułożyć ugotowane wcześniej na twardo jajka, następnie rozłożyć fasolkę i paprykę przykryć reszta mięsa.
4. Wierzch pieczeni skropić delikatnie olejem posypać płatkami chili i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
Po upieczeniu wystudzić i kroić na grube plastry. Serwować z sosem chrzanowym.