Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KISZKA ZIEMNIACZANA

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4 kg
mąka pszenna 1 szkl
chudy boczek 1 kg
sól 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki
flaki wieprzowe 4 szt po ok 1 metrze
Smalec wieprzowy 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: KISZKA ZIEMNIACZANA

Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki
odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich
mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym
farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce,
zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na
blaze, nakłukamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas
pieczenia miało jak uciekać i kiszka nie popękała. Pieczemy godzinę w
180 stopniach z termoobiegiem. Podajemy ze szklanka mleka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 01.03.2015 12:09
Z chęci bym zjadła,uwielbiam i kiszkę i babkę ziemniaczaną.
natalia.doradca 01.03.2015 10:36
Nie jadłam jeszcze ale z takim przepisem na pewno spróbuję :)
Czarnula666 28.02.2015 23:28
Uwielbiam kiszke ziemniaczaną :) A przepis bardzo fajny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak