Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka zezowate sowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 250 gram
mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier puder 200 gram
sól 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
białko do smarowania

lukier

białko 3 sztuki
cukier puder 3,5 szklanki
sól 1 szczypta
sok z cytryny 2 łyżki
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka zezowate sowy

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko. W osobnej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek oraz kakao. Stopniowo dodajemy do ciasta. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zostawiamy na chwilę aby "odpoczęło". Ciasta nie trzeba wkładać do lodówki. Wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy duże i małe serca w takiej samej ilości. Mnie wyszło po 32 sztuki. Małe przecinamy na pół. U dużych odcinamy zwężoną część tą samą foremką. Zostawiamy aż lukier dobrze wyschnie. Różowym kolorem dekorujemy skrzydełka. Odwracamy ciasteczka do góry nogami. Za pomocą białka przyklejamy skrzydełka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni prze 7-8 minut. Najlepiej upiec je dzień wcześniej, żeby dobrze wystygły. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dosypujemy cukier puder. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Lukier powinien być puszysty i błyszczący. Dzielimy na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Dekorowanie zaczynamy od zrobienia oczu. Na papierze do pieczenia rysujemy 64 kółka. Użyłam do tego tylki cukierniczej. Białym lukrem wypełniamy każde kółko. Czarnym robimy mniejsze i ponownie białym po małej kropce. Żeby łatwiej było zrobić "piórka", odwracamy ciastko do góry nogami. Zaczynamy od szerszej części tułowia naszej sowy. Robimy niewielkie kropki tylko w jednym rzędzie. Każdą delikatnie rozmazujemy szpatułką o zaokrąglonej końcówce. Dla lepszego efektu powinniśmy wycierać ją dość często, aby pozostały na niej lukier nie przyklejał się. Postępujemy tak samo do dołu ciasteczka. Na końcu wypełniamy "uszy". Przyklejamy oczy. Z pomarańczowego lukru robimy dzióbki i pazurki. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Helena63 17.07.2015 12:04
jestem pod dużym wrażeniem.piękne :)
sammakko 04.07.2015 23:46
Dziękuję bardzo :)
Grazyna0211 04.07.2015 16:51
fajny pomysł
dom-agi 19.04.2015 14:04
Świetne! Moje dzieci byłyby zachwycone!
justynkag 28.03.2015 09:34
Piękne. Zachęcająco wyglądają
Marta Ryżek-Kalkowska 14.03.2015 23:46
cudowne sowy.
Ania84 08.03.2015 20:17
bombowe sówki
sammakko 06.03.2015 19:55
Dziękuję :)
ttrytka 05.03.2015 12:08
ciasteczka śliczne
gacopierz23 04.03.2015 21:35
piękne zezowate ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak