Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrusty ,inaczej faworki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 40 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana gęsta 2 łyżki
cukier 1 łyżka
sól 1 szczypta
spirytus 1 łyżka
olej do smażenia 1 litr

Lista składników

cukier puder do posypki

Porada

U nas w Małopolsce te smakołyki nazywamy chrustem.

Przepis i sposób przygotowania na: Chrusty ,inaczej faworki

Przesianą mąkę zmieszać z cukrem i solą.
Dodać żółtka,spirytus i śmietanę.
Wyrobić ciasto aby było plastyczne i nie kleiło się do rąk.

Ciasto ubijać i kilka razy składać.Podzielić na kilka części.
Każdą część cienko rozwałkować na blacie posypanym mąką,pociąć w pasy i prostokąty.
Naciąć w środku a następnie przeciągnąć jeden koniec w tzw. kokardę.

Olej rozgrzać ,wrzucić chrusty i smażyć na rumiano z obu stron.

Osączyć z oleju,posypać cukrem pudrem.




PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 25.03.2017 17:48
Faworki u mnie zawsze zamiast pączków na tłusty czwartek.
atort111
atort111 09.02.2016 10:39
idealne na karnawał
MAR3STA 01.11.2015 20:25
Uwielbiam faworki
IZABELA29 01.03.2015 11:05
dawno nie robiłam
Bernadeta1 27.02.2015 19:34
chętnie się poczęstuję bo bardzo lobię
Barbara777 27.02.2015 19:25
bardzo smaczne
Marta Ryżek-Kalkowska 27.02.2015 18:16
Smacznie tutaj
gosia1988 27.02.2015 16:12
lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak