Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny gulasz w bułce- inspiracja przepisem "Boeuf strogonow po Michelsku"

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułki 10 sztuk
szynka wieprzowa 800 gram
pieczarki 350 gram
papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka zielona 1/4 sztuki
papryka żółta 1/4 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat 1 mała pepperoni
soczewica czerwona 1/2 szklanki
pomidor 1 sztuka
przecier pomidorowy 1 mały słoiczek
cebula biała 1 sztuka
śmietana 18 proc 50 gram
przyprawy 1 łyżeczka do steków i 1 gajowego
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
przyprawa w płynie do smaku

Porada

Gulasz najlepszy jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą. Bułki możemy upiec sami.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny gulasz w bułce- inspiracja przepisem "Boeuf strogonow po Michelsku"

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut.
Krok 1 - Pikantny gulasz w bułce- inspiracja przepisem "Boeuf strogonow po Michelsku" foto
2
Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego mięsa dorzucamy duszone warzywa. Mieszamy.
Krok 2 - Pikantny gulasz w bułce- inspiracja przepisem "Boeuf strogonow po Michelsku" foto
3
Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną oraz mąką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i przyprawą w płynie. Z bułek odcinamy wierzch (jak najcieńszy) i wydrążamy środki. Gorącym gulaszem napełniamy bułki i zapiekamy ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150st C.
Krok 3 - Pikantny gulasz w bułce- inspiracja przepisem "Boeuf strogonow po Michelsku" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 21.04.2017 18:16
Wygląda znakomicie :) Pycha!
paulette17 14.03.2015 15:18
Lubię taki gulasz :) Jeszcze w bułce nie robiłam :)
Gracer 27.02.2015 20:37
smaczny przepis
Skotka 27.02.2015 19:27
świetny pomysł:)
norweska20 27.02.2015 17:52
ciekawe zestawienie
Agnieszka-87-25 27.02.2015 15:52
pożywny jest
Internetowa Kuchnia 27.02.2015 15:21
świetny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak