Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina z imbirem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wołowa 1/2 kg (opcjonalnie rostbef wołowy)
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt.
cebula biała 2 szt.
marchewki 3 szt.
cukinia 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
bulion mięsny 100 ml
olej sezamowy 2 łyżki
ryż basmati 2 torebki

Marynata

sambal oelek 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka

Dodatki

ziarna sezamu 3 łyżki
kolendra kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina z imbirem

Kroki postępowania

1
Przygotuj składniki.
Krok 1 - Wołowina z imbirem foto
2
Przygotowujemy marynatę – w miseczce olej sezamowy, sambal oelek i przyprawy (możemy wymieszać w zakręconym pokrywką słoiku). Mięso myjemy i czyścimy a następnie kroimy w paski. W misce obtaczamy z połowy proporcji marynaty przygotowane mięso i odstawiamy na 30 minut.
Krok 2 - Wołowina z imbirem foto
3
Przygotowujemy bulion z kostki (wedle instrukcji na opakowaniu) i odmierzamy potrzebną ilość oraz warzywa: obrane i umyte marchewki i cukinie kroimy w cienkie plasterki, obrane cebule w piórka, paprykę w paseczki, dymkę siekamy na grubsze kawałki.
Krok 3 - Wołowina z imbirem foto
4
Następnie w szerokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy zamarynowane wcześniej mięso i przesmażamy z obu stron ok. 2 minuty. Mięso wykładamy na papierowy ręcznik, a do naczynia wrzucamy przygotowane warzywa. Chwilę przesmażamy, zalewamy przygotowanym bulionem i pod przykryciem dusimy ok. 15-20 minut. Przygotowujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu. Po 20 minutach do warzyw dodajemy resztę marynaty i gotujemy aż sos zgęstnieje. Mięso łączymy z warzywami, mieszamy i gotujemy ok. 1 minutę.
Krok 4 - Wołowina z imbirem foto
5
Wołowinę z warzywami możemy podać w miseczce z ryżem basmati lub na eleganckim talerzu, dekorując listkami świeżej kolendry i posypując prażonymi ziarnami sezamu. Polewamy paroma kroplami oleju sezamowego.
Krok 5 - Wołowina z imbirem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eewelina 01.07.2017 16:13
Szkoda tylko że wołowe mięso takie drogie w Polsce...
endzi
endzi 24.04.2015 19:22
Pysznie wyglada!
MagdaXXX 21.04.2015 13:01
moje smaki na pewno wypróbuję
agataw1990 11.04.2015 19:10
Musi być bardzo aromatyczne, z pewnością wypróbuję !
gosia561 27.02.2015 14:48
nieźle wygląda
marenka 27.02.2015 12:59
Fajny przepis:)
as28 27.02.2015 12:23
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak