Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek i suszonych śliwek

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2 kg (1 szt.barbarie)
cebula 2 szt.
jabłka 4 szt. (winne i słodkie)
czosnek 5 ząbków
majeranek 2 łyżki
cukier puder 100 g
woda 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 szt.
miód pitny 50 ml (trójniak)
śliwki suszone 10 szt.
rodzynki 100 g (sułtańskie)
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek i suszonych śliwek

Kroki postępowania

1
Przygotuj składniki.
Krok 1 - Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek  i suszonych śliwek foto
2
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umytą i wypatroszoną kaczkę nacieramy mieszanką majeranku, soli i pieprzu z zewnątrz i wewnątrz. Do wnętrza tuszki wkładamy również obraną jedną czerwoną cebulą i jabłka. Przygotowujemy naczynie do pieczenia, na którym układamy ząbki czosnku i cebulę posiekaną w pióra. Następnie piersią do dołu układamy nadzianą i zaszytą tuszkę do formy. Kaczkę pieczemy około 1,5 do 2 godzin, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem.
Krok 2 - Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek  i suszonych śliwek foto
3
Sos.
Do garnuszka wsypujemy cukier i na wolnym ogniu rozpuszczamy go tworząc złoty karmel z dodatkiem wody i soku z połówki cytryny. Dodajemy przyprawę korzenną i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu aż znaczna większość płynu odparuje. Wtedy zagęszczamy zasmażką z mąki i masła.
Krok 3 - Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek  i suszonych śliwek foto
4
Następnie dodajemy posiekane na połówki suszone śliwki i rodzynki sułtańskie. Zmniejszamy ogień, gdy sos zacznie gęstnieć zdejmujemy go z ognia i doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem oraz odrobiną miodu pitnego.
Krok 4 - Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek  i suszonych śliwek foto
5
Upieczoną kaczkę wykładamy na deskę. Wyjmujemy farsz, przekładamy na talerz. Tak przygotowaną kaczkę obkładamy upieczonymi jabłkami. Podajemy z sosem i kluseczkami leniwymi lub kopytkami.
Krok 5 - Pieczona kaczka z jabłkami z sosem z rodzynek  i suszonych śliwek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 06.10.2015 00:05
smakowita kaczka
Megi 14.07.2015 06:52
soczysta znakomita kaczka
wyattearp 27.02.2015 14:00
pyszna kaczusia
DorotaZ 27.02.2015 13:24
Poezja smaku:)
marenka 27.02.2015 12:51
Apetycznie wygląda:)
Maridka19 27.02.2015 11:03
Rewelacyjnie z pewnością skorzystam z przepisu :)
Sroczka 27.02.2015 10:59
Ależ ta kaczuszka pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak