Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z jabłkiem w cukrze karmelizowanym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak

pierś z kurczaka podwójna 1 szt
jabłko winne 1-2 szt
cukier kryształ ok 2 łyżka
ocet winny ok 2 łyżka
olej do smażenia
przyprawy (sól, pieprz, tymianek, itp)
cebula biała 2 szt

Sałata

sałata 1 szt
oliwa 2-3 łyżka
przyprawy

Ziemniaki

ziemniaki 3-4 szt
przyprawy
olej do smażenia

Porada

Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z jabłkiem w cukrze karmelizowanym

Kurczak.

Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kwadraty (5-6 cm). Oprószamy przyprawami (takimi jak lubimy) i smażymy na oleju lub maśle klarowanym.

Następnie smażymy pokrojoną w półksiężyce cebulę.

Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w półksiężyce (max 1 cm grubości).
Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy ocet i kładziemy pokrojone jabłko. Obsmażamy delikatnie z obu stron.

Wykładamy na talerz: kurczak, cebula i jabłko.

Sałata.

Sałatę rozdrabniamy na mniejsze kawałki dodając oliwę i doprawiając do smaku.

Ziemniaki.

Ziemniaki kroimy na plastry (ok 1 cm grubości) i smażymy na oleju doprawiając ulubionymi przyprawami do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 18.10.2016 12:27
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak