Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 27 cm

jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Biszkopt 24 cm

jajko 4 szt
cukier 2/3 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
kakao 1 łyzka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/5 łyżeczki

Biszkopt 21 cm

jajko 3 szt
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

śmietana 30% 500 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder 5 łyżek
pomarańcze 3 szt
dżem 560 g pomarańczowego

Poncz

likier pomarańczowy 1/2 szklanki
woda letnia 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Biszkopty: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 27 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy w tortownicy. Pozostałe biszkopty przygotowujemy tak samo, z tym, że biszkopt w tortownicy 24 cm pieczemy ok. 35 minut, a w tortownicy 21 cm ok. 30 minut.
Krok 1 - Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy foto
2
Krem: Pomarańcze sparzamy we wrzątku i ścieramy z nich skórkę a następnie dokładnie obieramy każdą cząstkę z białej błonki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i skórkę startą z dwóch pomarańczy. Całość dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy foto
3
Wykonanie tortu: Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Każdy biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Dolne ponczujemy i smarujemy dżemem.
Krok 3 - Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy foto
4
Przykrywamy górnymi i lekko dociskamy a następnie ponczujemy także górne blaty. Największy biszkopt smarujemy kremem (boków nie równamy). Na kremie układamy cząstki pomarańczy zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca od brzegu.
Krok 4 - Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy foto
5
Przykrywamy średnim biszkoptem i lekko dociskamy. Następnie smarujemy kremem i układamy cząstki pomarańczy także zostawiając trochę miejsca od brzegu. Przykrywamy najmniejszym biszkoptem, dociskamy i smarujemy resztą kremu. Na ostatnim piętrze cząstki pomarańczy układamy ozdobnie. Dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową i kilkoma złotymi perełkami cukrowymi. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)
Krok 5 - Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 19:06
Normalnie rewelacja.
gosia561 10.03.2015 23:40
nowocześnie ozdobiony
Grazyna0211 27.02.2015 09:37
ładnie się prezentuje
Ola1984 27.02.2015 09:20
Ślicznie wygląda i pewnie tak też smakuje.
Zdzisław 26.02.2015 21:47
takie słodkości lubię..
dagita 26.02.2015 20:39
Bardzo dziękuję za tak miłe komentarze :)
barbara11561 26.02.2015 19:14
bardzo okazały tort:)
kloruś 26.02.2015 18:42
chętnie bym skosztowała!
mikrusiak 26.02.2015 18:29
rewelacyjnie wygląda :) super:)
Katarzyna59 26.02.2015 18:24
przepiękny!!
Skotka 26.02.2015 18:19
Super!!! Bardzo ładny:)
matesko 26.02.2015 17:47
starczy na dużą imprezę
Malinka 26.02.2015 17:44
Taki tort to ja rozumiem :) Dla mnie SUPER!!!
Małgorzata Pin 26.02.2015 17:05
wyśmienicie wygląda.
cukiereczek 26.02.2015 17:00
bajkowy tort
Katarzyna/kate1980 26.02.2015 16:56
ojej jak ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak