Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kurkami i cukinią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 250 gram
masło 125 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól szczypta
śmietana 1 łyżka

Nadzienie

kurki 200 gram
cukinia 1 sztuka
cebula 2 sztuki
pomidorki koktajlowe kilka sztuk
jajko 3 sztuki
śmietana 30% 100 ml
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurkami i cukinią

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę żeby się schłodziło. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy podsypując mąką. Ciasto układamy w formie do tary i nakuwamy widelcem całą powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W między czasie robimy nadzienie. Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na rozgrzanym oleju dodajemy pokrojone kurki oraz cukinię i całość smażymy przez kilkanaście minut.
Do miski wbijamy jajka dodajemy śmietanę, sól i pieprz i razem wszystko mieszamy.
Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika. Na spód wykładamy nadzienie i zalewany masą jajeczną. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Smaczengo

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 26.02.2015 18:23
smakowita tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak